Gryningdagen 2025 – Stoppa rekryteringen av barn och unga

Fredag 23 maj bjuder vi återigen in hela Sveriges socialtjänst till en digital heldag med intressanta föreläsningar. I år är det gemensamma temat Stoppa rekryteringen av barn och unga – och på den digitala scenen har vi samlat medarbetare från Länsstyrelse, polis, socialtjänst och MST-experter. Alla delar de med sig av sin kunskap och erfarenhet inom respektive specialistområde – allt kostnadsfritt för socialtjänst, skolpersonal, jour- och familjehem samt studenter.

Du väljer själv om du deltar i samtliga eller enstaka pass under dagen. Anmäl under respektive pass. Respektive föreläsning genomförs som webbinarium (inget inlogg behövs) och spelas in. Du kan titta när det passar dig till och med 31 maj. För frågor kontakta kommunikation@gryning.se

Kl 8.45-10.00 – Pass 1 / Samverkan mot unga i kriminella nätverk med polis och Länsstyrelsen Västra Götaland

Samverkan mot unga i kriminella nätverk – En utvärdering av regeringsuppdraget och Bob:s framgångsfaktorer och utvecklingsmöjligheter

Allt yngre personer påträffas i samband med grova våldsbrott och kriminella nätverksuppgörelser. Samhällsutvecklingen ställer nya krav på alla inblandade aktörer och sedan slutet av 2023 arbetar åtta myndigheter tillsammans för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Uppdraget är att inrätta en samverkansstruktur för ett sammanhållet arbete med barn och unga som riskerar att begå eller begår grova brott. Nu är regional samverkan etablerad i hela landet och lokal samverkan pågår i de mest prioriterade områdena. Vad säger regeringsuppdraget och vilka framgångsfaktorer samt utvecklingsmöjligheter har vi sett under processen av införandet av Bob?

Föreläsare är Roberto Tomé, polis och regional brottsförebyggande samordnare på Region Väst och Cajsa Arcari, regional samordnare för det brottsförebyggande arbetet på länsstyrelsen Västra Götaland

Anmäl HÄR

 

Kl 10.15-11.15 – Pass 2 / Polis och socialtjänst på Hisingen samverkar för att skydda unga från kriminalitet

Gängsnacket och möte med föräldrar på Hisingen: Polis och socialtjänst samverkar för att skydda unga från kriminalitet

På Hisingen i Göteborg har polis och socialtjänst besökt skolor med initiativet “Gängsnacket” – en guide som ska hjälpa barn att stå emot rekrytering till kriminella nätverk. Ett annat verktyg har varit att möta föräldrar och ge dem praktisk handledning i hur de hindrar barnen att lockas av gängens och kriminalitetens krafter. Nu berättar polis och socialtjänst om det arbetet.

Föreläsare är Carola Hermansson, socialförvaltningen Hisingen och kommunpolis Hans-Jörgen Ostler

ANMÄL HÄR

 

Kl 11.30-12.00 – Pass 3 / Rekrytering på nätet

Rekrytering på nätet – en lägesbild

Kriminella nätverk kan ta den första kontakten med ett barn genom att följa dem via appar som Tiktok, Instagram eller Snapchat. Ofta ber de kriminella barnet att ladda ner krypterade meddelande-tjänster som Signal eller Telegram. I appar som Signal får barnen ofta lämna personlig information och skicka bilder på identitetshandlingar till beställaren. Sociala insatsgruppen (SIG) inom Socialförvaltningen Nordost i Göteborg arbetar uppsökande mot individer som befinner sig i riskgruppen. I denna föreläsning ger de en kort lägesbild av vilka kanaler som används för att rekrytera barn och ungdomar till kriminella nätverk on-line.

Föreläsare är Namam Faraj och Ghassan Boström Al Ahmad, båda operativa i SIG Nordost och med många års samlad erfarenhet av arbete med barn och ungdomar i riskzonen för att rekryteras till kriminalitet.

ANMÄL HÄR

 

Kl 13.00-14.00 – Pass 4 / Borås Stad om att förebygga kriminalitet

Från idé till handling: Borås Stads erfarenheter av att skapa ett ungdomscentrum för att förebygga kriminalitet

Har ni funderat på att starta ett ungdomscentrum men känner er osäkra på var ni ska börja? Här delar medarbetare från Borås Stad med sig av erfarenheter och ger konkreta tips på hur man kan börja arbeta förebyggande med unga i riskzon för kriminalitet. De berättar om hur de gick från splittrade enheter till en sammanhållande kedja och vilka vinster det gav när de helt enkelt slog sina kloka huvuden ihop.

Föreläsare är Sara Fridell, metodhandledare samt enhetschefer Emma Ragnarsson och Eva Hultqvist, samtliga verksamma i Borås Stad.

ANMÄL HÄR

 

Kl 14.30-15.30 – Pass 5 / MST

Hur kan vi hindra unga att dras in i gängkriminalitet – och hjälpa dem som redan är fast?

Med erfarenheter från öppenvårdsarbete i kommuner runt om i Sverige delar Solegas MST-experter (Multisystemisk terapi) med sig av beprövade och effektiva strategier. De visar hur du kan identifiera barn och ungdomar som befinner sig i riskzonen, vilka åtgärder som bäst förebygger gänganslutning och hur vi kan ge stöd till dem som redan är involverade. Varken den unge eller familjen kan lösa detta på egen hand. Denna workshop vänder sig till alla som möter ungdomar i sitt arbete, eftersom alla runt en ungdom behöver samarbeta för att lyckas.

Föreläsare är Anders Öhman och Maria Reuterhäll Sköld, MST-experter , med ansvar för kvalitetssäkring för de svenska MST-teamen. Maria har dessutom mångårig praktisk erfarenhet från arbete i utsatta områden i Göteborg, med många exempel på hur det går att arbeta framgångsrikt med denna svåra problematik inom öppenvård.

ANMÄL HÄR

Utbildningarna är kostnadsfria för socialtjänst, verksamma inom utbildning, jour- och familjehem samt studenter

Du väljer själv om du deltar i samtliga eller enstaka pass under dagen.Anmäl under respektive pass. Respektive föreläsning genomförs som webbinarium (inget inlogg behövs) och spelas in. Du kan titta när det passar dig till och med 31 maj.

För frågor kontakta kommunikation@gryning.se