Engagemanget var stort i Alingsås igår då över 200 familjehemsföräldrar, handläggare från socialtjänsten, familjehemskonsulenter och skolpersonal deltog i Gryning Familjehems heldagsföreläsning med Bo Hejlskov Elvén.
Hejlskov, som är leg psykolog och flitigt anlitad föreläsare, talade under rubriken ”Att hantera känslostarka barn i vardagen”.
Han menar att barn med problemskapande beteende behöver ett lågaffektivt bemötande av vuxna som vet att barn gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar och att ansvaret ligger på den vuxne att se till att barn lyckas. Det handlar både om att skapa strukturer och förutsägbarhet för barnet och om att göra tillvaron begriplig. Om vi inte har metoder för det finns risk att vi lägger ansvaret på barnet.
Grynings familjehem kommer att arbeta vidare under året med temat om ”Barn som bråkar”, vilket är titeln på en bok av Bo Hejlskov Elvén och Tina Wiman som handlar om vardagliga familjesituationer och vänder sig till föräldrar med känslostarka barn.
>> Här finns Bo Hejlskovs bilder från föreläsningen att ladda ner (26mb).
Björn, familjehemsförälder i Tidaholm
Vad tycker du om dagens innehåll?
– Väldigt intressant och jag kan känna igen en hel del från min egen vardag. Jag tar med mig användbara tips.
Hur kommer det sig att din familj valde att bli ett familjehem i Gryning?
– Min fru har tidigare jobbat med behandling och med den bakgrunden tyckte vi det kunde vara intressant att vara familjehem.
Harriet, familjehemsförälder i Dals-Långed
Vad tycker du om innehållet?
– Jättebra, faktiskt över mina förväntningar. Innehållet har varit relevant och allsidigt.
Vad är det bästa med att vara familjehem?
– Det är så berikande, från det att jag stiger upp till dess jag går och lägger mig. Då tänker jag ibland att idag har jag gjort världen lite bättre.
Patrik och Johanna, familjehemsföräldrar i Frillesås (Alpklyftan)
Vad var bäst vid dagens föreläsning?
– Bo är jätteduktig. Rolig är han också och vi fick med oss bra konkreta tips att använda i vardagen.
Vad är det svåraste i rollen som familjehemsförälder?
– Det är att sköta alla, små och stora, juridiska frågor utan att vara vårdnadshavare. Det kan till exempel handla om att ansöka om pass eller hämta ut mediciner när barnen blir sjuka.