Vår målgrupp
Bergiusgården i Ljungskile på Västkusten erbjuder metodbaserad behandling av missbruk och kriminalitet, där vi samtidigt möter upp klienter med uttalad psykisk ohälsa, neuropsykiatriska tillstånd, självskadebeteende, trauma, ätstörningar och psykosociala problem. Bergiusgården tar emot pojkar och flickor 16-21 år. Vi har åtta platser och ungdomarna placeras enligt SoL eller LVU.
Bergiusteamet erbjuder eftervård/öppenvårdsinsatser för ungdomar 16-21 år med missbruksproblem och deras familj/nätverk. Insatserna kan ha olika fokus som behandling, utredning eller motiverande insatser. Uppdragen utformas tillsammans med socialtjänsten och har tydliga ramar. Vill du veta mer om vår öppenvård klicka här.
Vår inriktning
Vår huvuduppgift är att tillsammans med ungdomen och hens nätverk möjliggöra ett hållbart förändringsarbete i en trygg och stabil miljö. Behandlingsuppdraget utgår från socialtjänstens vårdplan och tillsammans med uppdragsgivaren, ungdomen och vårdnadshavare utformar vi en individuell behandlingsinsats utifrån den unges behov och förutsättningar.
Våra metoder
Verksamheten vid Bergiusgården vilar på en miljöterapeutisk grund och vi använder oss av MI (Motiverande intervju) som förhållningssätt och ett lågaffektivt bemötande. I behandlingsarbetet använder vi oss av HAP (haschprogrammet) och CPU (cannabisprogrammet ungdom) samt rehabiliteringsprogrammet A-CRA där fokus ligger på social färdighetsträning och ÅP (återfallsprevention) som syftar till att förebygga återfall i missbruk. Vi arbetar vid behov med Kriminalitetsprogram med fokus på att utmana kriminella tankar och bryta kriminella beteendemönster.
Vi utför ESTER-bedömning för kartläggning av risk- och skyddsfaktorer hos den unge och nätverket. Vid behov använder vi oss av metoden tejping.
För att hämta hem vår folder, tryck här.
Vi kan även ta emot uppdrag för kartläggning av missbruket för bedömning av behov av behandlingsinsatser.
Genom att erbjuda en tydlig struktur och trovärdiga relationer skapas den trygghet som behövs för ungdomarna ska kunna växa och utvecklas.
Haschavvänjningsprogrammet HAP på Bergiusgråden – så arbetar vi för hållbara resultat
Vår kompetens
Vår medarbetargrupp består av socionomer, beteendevetare och behandlingsassistenter. Vi har vidareutbildningar i miljöterapi, trauma, TMO (traumamedveten omsorg) MI, CPU, HAP, Kriminalitetsprogram, A-CRA, ÅP och Tejping (visuell gestaltning). Vi har tillgång till psykiatrikonsult och samtliga medarbetare har extern handledning.
Kvalitet i Gryning
Kvalitetsarbetet inom Gryning har hög prioritet och är en grundbult i verksamheten. Vi utgår från lagar och föreskrifter för det systematiska kvalitetsarbetet och arbetar för att skapa en stark kvalitetskultur med ständiga förbättringar i fokus.
Alla enheter omfattas av Grynings kvalitetsledningssystem som bland annat består av;
- Kvalitetshandbok med policyer, riktlinjer och rutiner
- Uppföljning genom enkäter till kund, klient, god man och anhöriga efter avslutad insats
- Avvikelsehantering med hantering av klagomål, synpunkter och förbättringsförslag samt Lex Sarah
- Systematiskt förbättringsarbete utifrån egenkontroll och riskanalys
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomför kontinuerliga planerade och oplanerade inspektioner vid Grynings enheter.