Allvarlig händelse i Borås – uppdatering från bolaget 14 oktober 2024

Den 3 oktober häktades en enhetschef hos oss, på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. I ett kommunalt bolag som vårt där verksamhetens uppdrag är att hjälpa barn, ungdomar och familjer att skapa förutsättningar för ett bättre liv, är blotta misstanken om ovanstående helt oacceptabel.

Utifrån det vi känner till idag bedöms händelsen med dess omfattande följder vara kopplad enbart till berörd chef och dennes agerande. Vi arbetar fortsatt intensivt med att bistå åklagare och polis i den förundersökning som pågår samt IVO i deras utredning. De två enheternas medarbetare får professionellt stöd.

Vi har också inlett vår egen lex Sarah-utredning för att förstå vad som ligger bakom den allvarliga händelsen och om vi som bolag kunde ha gjort något för att förhindra händelsen. Framförallt ska vi säkerställa, utöver det vi redan gör i bakgrundskontroller vid nyanställningar och i vårt systematiska kvalitetsarbete, att något liknande inte inträffar igen. Såväl barn, ungdomar och familjer som medarbetare ska känna sig trygga i alla våra verksamheter.

Grynings styrelse har beslutat att inte överklaga IVO:s beslut, utan att främst fokusera tid och kraft på vår egen lex Sarah-utredning och det fördjupade interna utredningsarbetet.

För fler frågor, kontakta Gryning via e-post kommunikation@gryning.se