Allvarlig händelse i Gryning

Med anledning av en allvarlig händelse som inträffade i ett av våra HVB i måndags den 30 september så vill vi dela den information vi har idag.

Den 30 september blev en av våra chefer i Borås anhållen på sin arbetsplats. Polisen gjorde tillslag vid boendet, därmed fick vi som bolag kännedom om händelsen och kunde vara närvarande på plats. Även IVO närvarade och gjorde en oanmäld inspektion, på uppmaning av polisen.

Brottsmisstanke föreligger och enligt polisens information handlar det om narkotikapreparat. Vi ser mycket allvarligt på den misstanke som nu föreligger. Vi har den 1 oktober gjort en Lex Sarah-anmälan till IVO. Den misstänkte chefen är fortsatt anhållen. Bolaget inväntar ytterligare information från polis och åklagare.

Utifrån det vi känner till idag…
• Har IVO beslutat att tills vidare förbjuda verksamhet vid berörda enheter
• Är det ett isolerat personalärende och det handlar om narkotikabrott
• Bedömer vi inte att det finns en organisatorisk bredd med fler inblandade

Vi följer nu etablerade interna rutiner. Gryning är en värderingsstyrd organisation med stort fokus på etikfrågor samt efterlevnad av lagstiftning. Bolaget har en god dialog med placerande socialtjänst och bemöter deras önskemål att bistå vid omplacering.

Det är viktigt att polisens förundersökning har sin gång. Vi kan inte som bolag förekomma den utredning som polisen respektive IVO gör. Givetvis kommer vi fortsatt vara behjälpliga på alla vis.
Polisens och åklagarens resultat avgör sedan djupet av den egna utredning vi som bolag behöver göra, utöver den Lex Sarah-anmälan som är gjord.

Övriga verksamheter i Gryning fortgår som vanligt.

Ni är välkomna att höra av er till kommunikatör vid ytterligare frågor, e-post kommunikation@gryning.se